Германският Бундесвер ще получи 100 милиарда евро извънредно финансиране за инвестиции

...
Германският Бундесвер ще получи 100 милиарда евро извънредно финансиране за инвестиции
Коментари Харесай

Бундесверът със 100 милиарда евро допълнително

Германският Бундесвер ще получи 100 милиарда евро изключително финансиране за вложения и въоръжение. Средствата ще залегнат в бюджета на страната за тази година, разгласи немският канцлер Олаф Шолц в неделя.

Пред Бундестага, който през днешния ден заседава изключително, той сподели още, че „отсега нататък – година за година – Германия ще харчи по повече от два % от БВП за отбрана“.

Германската войска става все по-малобройна. Заради дефицита на личен състав в страната заговориха за връщане на наложителната военна работа. Много германци поддържат концепцията, сочат последните допитвания.

Променената конюнктура след руското нахлуване над Украйна налага Бундесверът да развие „нови, силни способности“, съобщи Шолц.

Критерият би трябвало да е всичко, което би трябвало да се направи, с цел да бъде подсигурен мирът в Европа.

„Ясно е, че би трябвало да влагаме доста повече в сигурността на нашата страна и по този начин да защитим свободата и нашата демокрация“, съобщи още канцлерът.

Целта, по думите му, е страната да разполага с боеспособна, съвременна и модерна войска. Това ще коства доста пари, само че би трябвало да е по силите на „една страна с нашата големина и от такова значение за Европа“, уверен е Олаф Шолц.

Канцлерът прикани парламентарните фракции да създадат нужното, с цел да може спомагателното финансиране да залегне в главния закон на страната. Решението преди този момент е било съгласувано с финансовия министър Кристиан Линднер. На 9 март той ще показа за утвърждение от кабинета бюджета на страната за 2022 година.

В изказванео си пред Бундестага канцлерът Шолц акцентира, че повдигането на разноските за защита на два % от Брутният вътрешен продукт не е единствено поради уговорката, стихотворец от Германия пред нейните съдружници. „Правим го и поради нас, за личната ни сигурност“, увери той.

Досега немското правителстно постоянно е отхвърляло тематиката, само че съветското нахлуване над Украйна инициира през последните няколко дни вътрешнополитически спор за ролята на Бундесвера и за увеличение на парите за защита.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР